Rødven

Rauma kommune, Møre og Romsdal fylke

Kirken var opprinnelig en énskipet langkirke med rektangulært skip og et noe smalere kor. Korets opprinnelige bredde kan fastsettes ut fra spor i skipets østvegg som tidligere opptok korets langvegger. Spor i ytterveggene viser at det tidligere gikk en svalgang rundt skip og kor.

Kirken står på sin opprinnelige tuft.

Kirken eies av Fortidsminneforeningen.

Datert til omkring 1200.

Omkring 1600 ble koret revet og erstattet med et kor i en stavverkslignende teknikk, med omtrent samme bredde som skipet. Samtidig ble svalgangen revet og det ble bygget til et våpenhus ved skipets vestre ende, i samme teknikk som det nye koret. På 1600- og 1700-tallet ble kirken reparert flere ganger.

Kirken er dekorert innvendig på 1600- og 1700-tallet. Limfarve (distemper) i kor og skip. Stort middelalderkrusifiks. Dekoren trenger ettersyn og evt. konservering.

Se Hohler 1999.

1962-63: Planer, snitt og fasader målt opp i 1:20 med detaljer 1: 5 av Håkon Christie.

Det ble foretatt en arkeologisk utgravning under kirken i 1962-63 i regi av Riksantikvaren under ledelse av sivilarkitekt Håkon Christie. Her ble funnet et par stolpehull fra en eldre bygning.

Kirken er utvendig støttet av skårder. Det har vært drøftet om dette er en opprinnelig konstruksjon.

• Ahrens, C. 2001: Die frühen Holzkirchen Europas, B. I-II, Stuttgart: II, 317.
  • Anker, P. 1997: Stavkirkene, deres egenart og historie, Oslo: 171-74.
  • Christie, H. 1981: Stavkirkene-Arkitektur, Norges kunsthistorie, b. I-VII. Oslo: I, 142.
  • Dietrichson, L. 1892: De norske stavkirker, Kristiania: 394.
  • Hohler, E.B. 1999: Norwegian Stave Church Sculpture. Vol. I-II, Oslo: I, 210-211.